Het maximale uit een financiële auditfile (XAF) halen

Auditfile, het onbenutte goud!

Wil jij graag een manier weten hoe je het maximale uit een financiële auditfile (XAF) haalt en hoe je ervoor zorgt dat je niet meer afhankelijk hoeft te zijn van programma’s die het uitlezen voor je? Wij van AKL Support delen graag de mogelijkheden hierin om dit tot stand te brengen.

Auditfiles
Auditfiles zijn van origine ontwikkeld door en voor de Belastingdienst. Bedoeling hierbij was om een standaard format te ontwikkelen om data uit verschillende administratieve pakketen te kunnen delen. Momenteel is de SRA ook betrokken bij het ontwikkelen hiervan.

Jaarrekeningcontrole
Wanneer de administratie gedaan wordt in een systeem die ondersteuning biedt bij het uitdraaien van een financiële auditfile (XAF), dan wordt ditgeen altijd opgevraagd. (bekijk hiervoor de website van ‘softwarepakketten’ om te kijken welke dat allemaal zijn). Dit wordt dan vaak uitgelezen middels een (betaalde) programma om gebruikt te kunnen worden voor de controle.

Inhoud
Het programma wat dit voor je uitleest brengt vaak alleen de financiële mutaties inzichtelijk en wat algemene info. Een auditfile bevat meer dan alleen deze data, vaak zitten hierin ook de volgende tabellen; Leveranciers & Afnemers, Grootboekrekeningschema, BTW codes, Periodes, Dagboeken, Transactie-totalen en vaak sub-grootboekregels.

Mogelijkheden
Deze zogenoemde XAF-bestanden zijn in feite gewoon Xml-bestanden en dus ook uit te lezen als een Xml-bestand. Dit en meer kunnen wij in enkele minuten voor u in kaart brengen. Denk hierbij aan standaard controles/ analyses op een auditfile, of financiële overzichten als een balans, v&w, kasstroom en waarbij je eventueel kunt denken om hieraan prognoses toe te voegen.

Nieuwsgierig naar deze mogelijkheden en meer? Neem dan contact met ons op en we brengen je graag verder op de hoogte over de mogelijkheden hierin.

Voorbeeld auditfile analyse